3D-printattavat asiat sen kun tuntuvat kasvavan koossa. Nyt puhutaan jo kokonaisen jumbojetin printtaamisesta. Katso koko juttu alla olevasta TED-videosta:
Monthly Archives: July 2013
3D-printtaus kasvaa räjähdysmäisesti vuonna 2014
3D-printtaamisen uskotaan kasvavan huimaa vauhtia vuonna 2014. Yksi erittäin suuri tekijä asiassa on edistyneen printtaamisen kannalta keskeisen patentin umpeutuminen helmikuussa 2014. Tämä patentti liittyy laserteknologiaan nimeltä “laser sintering”. Kyseinen teknologia mahdollistaa erittäin korkealaatuisen printtausjäljen ja kuluttajatason tuotteet. Toisin sanoen yhä useammat 3d-printterit pystyvät valmistamaan kuluttajille myytäviä tuotteita. Tähän asti suurin osa tulostimien valmistajista ei ole voinut käyttää tätä tekniikkaa edullisen hintaluokan printtereissä korkeiden lisenssikustannusten vuoksi. Nyt umpeutuva patentti avaa ovia entistä suuremmalle kilpailulle mikä näkyy todennäköisesti laadukkaampina ja edullisempina 3d-printtereinä.
Asiasta uutisoi Quarz.
Mullistaako 3d-printtaus talojen rakentamisen?
Oman talon ostaminen on kallista puuhaa. Hinta liikkuu helposti 200 00 – 400 000 euron välillä alueesta riippuen. Talonrakennuksen kustannukset voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan, eli materiaalikustannuksiin ja työvoimakustannuksiin. Molemmista tulee iso summa maksettavasti, mutta kuten hyvin tiedämme, erityisesti työvoimakustannukset ovat Suomessa todella suuret. Niin suuret, että käytettyä autoakaan ei usein kannata alkaa korjaamaan, kun vastaavan saa halvemmalla kuin mitä korjaaminen maksaisi.
RTS on arvioinut että talon rakentamiseen tarvitaan keskimäärin 3700 työtuntia. Kahdeksan tunnin työpäiviksi jaettuna se tekee reilun 460 päivää. Aikaa kuluu siis paljon, etenkin työmaalla.
Viime aikoina olemme nähneet uutisia jättimäisen kokoisista 3d-printtereistä, jotka pystyvät printtaamaan kokonaisia huoneita. KamerMaker-niminen printteri printtaa Hollannissa parhaillaan suuria legomaisia muovipalikoita, joista kootaan niiden valmistuttua oikea talo. Suurena etuna tässä projektissa on nimenomaan se, että kone (3d-printteri) tekee suurimman osan aikaavievästä työstä ja itse palikoiden kasaaminen valmiiksi taloksi käy huomattavan nopeasti.
Suomessakin valmistalopaketit ovat saavuttaneet suuren suosion. Esimerkiksi hirrestä rakennetut talot nopeuttavat rakennusprosessia kun palaset työstetään jo tehtaalla mahdollisimman valmiiksi. Mutta tarkkuus nykyisillä mentelmillä on kaukana siitä mitä 3d-printtereillä voidaan saada aikaiseksi. 3D-tulostaminen on erittäin tarkka valmistusmenetelmä ja siinä voidaan hyödyntää suurta kirjoa erilaisia materiaaleja.
Kenties tulevina vuosina talon pystyy rakentamaan murto-osalla nykyisestä aikamäärästä. Suurista, millin tarkkuudella työstetyistä, “legopalikoista” rakennetun talon kasaaminen kuulostaa paitsi nopealta, myös hauskalta.
Jos talousongelmamme jatkuvat vuodesta toiseen samanlaisina, tarvitaan suuria mullistuksia rakentamisen saralla että ihmisillä olisi tulevaisuudessakin varaa omaan kotiin. 3d-printtaaminen voi osoittautua ratkaisevaksi teknologiaksi tälläkin saralla.
Oho! Jopa Nasa aikoo käyttää 3dprinttaamista
3d-tulostus buumi ei varmastikaan ole jäänyt miltään teollisuuden alalta huomaamatta. Tähän asti olemme nähneet kiinnostusta tee-se-itse valmistuksen lisäksi mm. lääketieteen, muodin, arkkietehtien ja jopa leipureiden parissa. Nyt voimme lisätä myös avaruusmatkailun listalle, sillä Nasa on kertonut kokeilleensa rakettimoottorin komponenttien 3dprinttaamista. Testit osoittautuivat toimiviksi ja mikä parasta, valmistus on nopeampaa ja osien hinta putoaa alemmas 3dtulostamisen myötä.
Nasa käytti tuloastamisessa metallisia jauheita ja erityisen voimakkaita lasereita. Jos joku on vielä epäillyt pystyykö 3d-tulostimilla tekemään jotain kestävää, niin luulisi avaruusteknologian kestävyysvaatimusten oleva melko lupaava osoitus siitä!
3D-printattua muotia
Myös muotimaailmassa tuntuu olevan kiinnostusta 3d-printtauksen tarjoamia uudenlaisia valmistusmenetelmiä kohtaan, mikä on tavallaan loogistakin kun ottaa huomioon että huippumuodissa ei juuri tehdä sarjapainoksia tai massatuotantoa vaan monet vaatteista ovat yksilöteoksia joita valmistetaan korkeintaan muutama kappale. Tämän kaltaiseen valmistukseen 3d-tulostaminen sopii, kuten tiedämme, varsin hyvin.
Alla oleva muotivaate syntyi muotisuunnittelija Larisa Katzin ja 3D-artisti Patrick Römgensin yhteistyön tuloksena. Yksi kiinnostava erityispiirre projektissa oli se, että sitä varten tehtiin Larisan vartalosta 3d-skannaus, jolloin vaate voitiin suunnitella juuri oikean kokoisena -seikka joka ei ole kovien muovimaisten materiaalien kanssa yhtä helppoa toteuttaa kuin perinteisten kankaiden suhteen. Tässä on varmasti yksi mielenkiintoinen asia jota näemme tulevaisuudessa lisää näiden kehittyvien valmistustekniikoiden ansiosta, eli uskaltaisin ennustaa että kustomoitujen, juuri omalle ruumiinrakenteelle parhaiten sopiviksi suunniteltujen mittatilausvaatteiden tarjonta lisääntyy ja samalla niiden hinnat putoavat. Kauppiaankin kannalta voisi kuvitella olevan houkuttelevaa, jos vaate valmistetaan pikavalmistamalla suoraan liikkeessä, jolloin suuren varaston tuoma riski vähenee. Enää ei tarvita viittä eri kokoa jokaisesta tuotteesta, kun tuotteen koko saadaan sovitettua asiakkaalle täydellisesti sopivaksi. been done before: a 3D-Printed fashion jacket for woman.
Mainitsemisen arvoista on myös se, että vaatemallin suunnittelussa käytettiin ilmaista avoimen lähdekoodin Blender-ohjelmistoa, joka sai taannoin työkaluja 3d-printtaukseen uuden version myötä.
Alla on kuva sekä Blenderissä tehdystä mallinnuksesta, että valmiista vaatekappaleesta.