Oman talon ostaminen on kallista puuhaa. Hinta liikkuu helposti 200 00 – 400 000 euron välillä alueesta riippuen. Talonrakennuksen kustannukset voidaan jakaa karkeasti kahteen osaan, eli materiaalikustannuksiin ja työvoimakustannuksiin. Molemmista tulee iso summa maksettavasti, mutta kuten hyvin tiedämme, erityisesti työvoimakustannukset ovat Suomessa todella suuret. Niin suuret, että käytettyä autoakaan ei usein kannata alkaa korjaamaan, kun vastaavan saa halvemmalla kuin mitä korjaaminen maksaisi.
RTS on arvioinut että talon rakentamiseen tarvitaan keskimäärin 3700 työtuntia. Kahdeksan tunnin työpäiviksi jaettuna se tekee reilun 460 päivää. Aikaa kuluu siis paljon, etenkin työmaalla.
Viime aikoina olemme nähneet uutisia jättimäisen kokoisista 3d-printtereistä, jotka pystyvät printtaamaan kokonaisia huoneita. KamerMaker-niminen printteri printtaa Hollannissa parhaillaan suuria legomaisia muovipalikoita, joista kootaan niiden valmistuttua oikea talo. Suurena etuna tässä projektissa on nimenomaan se, että kone (3d-printteri) tekee suurimman osan aikaavievästä työstä ja itse palikoiden kasaaminen valmiiksi taloksi käy huomattavan nopeasti.
Suomessakin valmistalopaketit ovat saavuttaneet suuren suosion. Esimerkiksi hirrestä rakennetut talot nopeuttavat rakennusprosessia kun palaset työstetään jo tehtaalla mahdollisimman valmiiksi. Mutta tarkkuus nykyisillä mentelmillä on kaukana siitä mitä 3d-printtereillä voidaan saada aikaiseksi. 3D-tulostaminen on erittäin tarkka valmistusmenetelmä ja siinä voidaan hyödyntää suurta kirjoa erilaisia materiaaleja.
Kenties tulevina vuosina talon pystyy rakentamaan murto-osalla nykyisestä aikamäärästä. Suurista, millin tarkkuudella työstetyistä, “legopalikoista” rakennetun talon kasaaminen kuulostaa paitsi nopealta, myös hauskalta.
Jos talousongelmamme jatkuvat vuodesta toiseen samanlaisina, tarvitaan suuria mullistuksia rakentamisen saralla että ihmisillä olisi tulevaisuudessakin varaa omaan kotiin. 3d-printtaaminen voi osoittautua ratkaisevaksi teknologiaksi tälläkin saralla.